zaterdag 4 mei 2013

varanasi: gebedsfoto bij Ma Ganga op Dashashwamadh Ghat

Niet alleen die personen die in de Ganges Baden (Svarga -'hemel'), maar ook de brokstukken van botten, haar, etc ., welke liggen op de banken van de Ganges worden aangemerkt als heilig. Al het land waardoor de Ganges stroomt  moet gezien worden  als heilige grond. Het zien, het aanraken, of het drinken van dit water zal gezegend worden door  de godinmoeder Ma Ganga, zij verwijdert alle zonden.  vr.gr. Kamala

Varanasi: de zegeningen zijn niet te tellen


 
Al je zonden worden vergeven als je met het water van de Ganges in aanraking komt. En als je dan net zoals ik nog een Tulsi-mala mag dragen, die door shri shri 1008 Mahamandalashwar, chief commander of the Juna Akhara in mijn leven ingewijd is, dan kan je met recht zeggen, ik ben een gezegend mens.

                                                         Lieve groeten, Kamala

Varanasi: we zitten eindelijk in een boot op de Ganges

Lieve allemaal


Kamala zittend in een bootje genietend van alles wat er gebeurd
Eindelijk zaten we dan in een boot op de Ma Ganga. Ik kan hier heel veel over vertellen, men kan ook heel veel over de Ghats googlen, maar hier een klein beetje informatie over de Ghats. 

De Ghats op de oostelijke oever van de rivier de Ganges is het doel van de meeste pelgrims naar de heilige stad. Ghats is een talud met trappen die leidt tot aan de rand van een rivier. TweeĆ«nvijftig Ghats zijn er op de oostelijke oever van de Ganges en dit over een afstand van bijna 5 km. De meeste van de Ghats dateren uit de 18e eeuw en werden gebouwd onder koninklijke bescherming, maar er zijn geen geschriften uit die tijd die dit  weergegeven: toen de eerste Ghats werd gebouwd.
 
Zonsopgang is de beste tijd om de Ghats te aanschouwen; tegen de tijd dat de eerste stralen van de zon op de Ghats schijnen is  Varanasi in een gloed van goud licht gevangen en al een en al leven.  
 
 
 










Duizenden mensen verzamelen zich dan al op de Ghats voor hun vroege ochtend duik. De Ghatias (priesters), zie je badend  en versierd met vibuthi (as)  op hun voorhoofd. Ze hebben hun zitplaatsen al gereed gemaakt  met stro en hun paraplu's opgezet. Het geld voor hun levensonderhoud  verdienen zij door hun zegen aan de zwemmers te geven en voor deze zegen vragen ze dus een vergoeding.
 
 
(op de video hierboven zing ik de Gayatrimantra, dit is een mantra die gezonden hoort te worden bij opkomende zon.  

De  boten drijven dan tevens op de rivier. En ondanks alle activiteiten gaande in en rond de Ghats, heerst een onverstoord sereniteit.
Honderden pelgrims zie je  yoga beoefenen, staande in het midden van het water bij het opkomen van de rijzende zon. De zon wordt aanbeden met de Surya kriya/mantra, of ze mediteren.
 
Voor nu stop ik even maar ga binnenkort weer verder met de prachtige ervaringen op de Ganges.  Lieve groeten, Kamala
 
blog: Kamala en haar ervaringen met een yogi

Varanas: de boottocht die bijna niet doorging

lieve allemaal
ons hotel net buiten het centrum van Varanasi
 

De ochtend van de boottocht moesten wij heel vroeg opstaan. De gids Abhijeet had ons duidelijk gemaakt dat wij om 7.00 uur in de ochtend moesten vertrekken naar de Ghats om het meest mooie moment van de opgaande zon mee te maken,  Na de overvolle dag van gisteren was het opstaan niet echt gemakkelijk, maar daar stonden we dan, beneden in  de hal helemaal klaar voor de dag die zou gaan komen.

Er zaten al wat andere mensen te wachten op hun reisleider en die was er dus ook om 7.00 uur. Maar wij liepen om 10 over 7 te ijsberen, en ons af te vragen waar onze gids was. Naar buiten lopend alsof hij er dan eerder zou zijn. Kwart over 7 nog geen gids. Wij hebben de receptionist gevraagd om de gids te bellen nadat wij het visitekaartje van Abhijeet aan hem hadden gegeven.  Abhijeet  vertelde aan de receptionist dat hij binnen 5 minuten bij ons zou aankomen. Maar na 10 minuten geen gids te zien.
Er was een  gids van een andere maatschappij  die geen groep had en meelij met ons kreeg. Het liep intussen tegen half acht, hij zei, het heeft geen zin meer om te gaan, het mooie van de zonsopgang is dan allang voorbij. Als jullie gids niet komt, dan breng ik jullie weg, kunnen jullie toch nog een beetje de sfeer proeven.
Precies om half acht kwam onze gids aan, wij in onze taxi en daarna na het uitstappen hard lopend naar de Ghats om nog snel een boot te krijgen. De zon was intussen al een klein stukje boven de aarde. Dus het unieke hebben wij niet gezien, maar genoeg om er toch van te kunnen genieten.

Na afloop van de boottocht en onze ervaring dat ik alleen maar de rug van de gids had gezien, heb ik
afgedwongen om een uur alleen rond te wandelen op de Ghats en dat wij, de gids en wij elkaar weer ergens zouden treffen bij de Ghats. Dat bleek naderhand een goed besluit te zijn, want toen was daar ineens MIJN  MOMENT de Puja voor MA GANGA.

Later toen wij weer in het hotel waren moest ik weer denken aan de gids van de andere groep. Hij vertelde dat hij liever een grote groep mensen had dan een enkeling zoals wij, de reden......ze verdienen dan meer geld.  



lieve groeten, Kamala

Yogastudio Laksmi, Stichting voor Gezondheid, Kennisontwikkeling en Spiritualiteit
Facebook
youtube
blog: Kamala en haar ervaringen met een yogi
Yogastudiolaksmi@hotmail.com

Varanasi: de Ghats in de ochtend, kijk eens naar de details

Deze foto heb ik extra groot geplaatst, gewoon omdat het de moeite waard is om elk onderdeel eens te bekijken. Op de volgende pagina's ga ik over dit ochtendritueel iets  vertellen.