zaterdag 18 mei 2013

Allahabad: de lokroep van de Ganges en het geloof van de Hindoe's

Lieve allemaal


Gehoor gevend aan de lokroep van de Ganges, wordt er verteld dat Koningen hun troon verlieten, filosofen van hun pad afraakten en gingen Rishi's, Yogi's, Heiligen en Wijzen in extase. Door alle tijden heen prees men de onuitputtelijke genezende krachten van haar wateren. In de ogen van de Wereld is de Ganges een rivier als alle andere, maar voor de Hindoe is Zij de Moeder, die hem van kinds af aan verzorgt en hem op zijn stervensuur weer tot zich neemt.



Probeer de verhalen over de Ganges tot je te nemen, want ieder die over het verhaal van Ma Ganga verneemt is gezegend voor de rest van zijn leven.
  • Wie een bad neemt in haar reinigende wateren wordt bevrijd van al zijn onzuiverheden.
  • Wie zich in zijn meditatie op haar concentreert zal op het uur van zijn sterven waarlijk door haar worden opgenomen en voor eeuwig bevrijd zijn van het rad van wedergeboorte.
DAT IS WAT HINDOES GELOVEN AANGAANDE GANGA NADI - MOEDER VAN HET INDIASE VOLK.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Geloof en godsvertrouwen zijn diep verankerd in het Indiase Volk. Zij zijn het erfgoed van voorvaderen, die nakomelingen waren van de Rishi's die voor ons hebben geleefd. 
 
De Hindoe zoekt het bewijs voor de uiteindelijke waarheid in zijn eigen ervaring.
De Westerse mens is ernaar op zoek met zijn scherpe verstand en denkt het zo te kunnen ontdekken.

Het zijn in feite twee kanten die elkaar aanvullen. Beide maken zij deel uit van hetzelfde geheel. De een eet de vrucht, de ander praat erover. Voor beide valt iets te zeggen.

Mijn eigen ervaring in de ontmoeting met mensen uit India tijdens ons samenzijn in de Kumbh Mela zijn geweldig. Van hun naar  mij (ons) toe en van mij (ons) naar hen toe. Het was een samensmelting op hoog niveau. En ja, ik heb het al eerder gezegd ik voel me erg gezegend en dat is ook bevestigd door de |Mahamandalashwar die in mijn leven was. Die zei meerdere keren: Kamala You are so blessed, we are not normal people, we are not here for 1 person, but for many people.


Dus ook dit blog voelt aan een zegen. Hoop echt dat jullie de tijd nemen om niet alleen vanuit je hoofd te lezen, maar ook de gave hebben om in je gevoel mee te gaan op deze reis die over een paar dagen zal eindigen op het vliegveld in Varanasi waar we weer in het vliegtuig stappen om naar huis toe te gaan. Naar mijn eigen cultuur in Nederland, waar ik mijn taak verder ga uitvoeren.

met vriendelijke groeten, Kamala

yogastudiolaksmi@hotmail.com

Allahabad: Paramahansa Ramakrishna an de genezende werking van de Ganges

Lieve allemaal

Er is een overlevering van Ramakrishna, dat was een groot Yogi die leefde aan de Ganges dichtbij Calcutta. Hij heeft geleefd van van  18 februari 183616 augustus 1886),  Elke dag werd deze Ramakrishna bezocht door pelgrims die vol overgave en verering de voeten van de Meester aanraakten. Dit is verteld door Yesurian.
 
De onreine uitstraling van de mensen die Hem aanraakten, deed Ramakrishna geen goed, want aan het eind van de dag had Hij altijd een akelig brandend gevoel over Zijn hele lichaam. De onvolkomenheden van de mensen waren op Hem overgegaan. Als de avond viel, ging Hij via het tempelterrein naar beneden waar de Ganges stroomde. Nadat Hij een tijdje in de rivier had gezeten, verdwenen Zijn pijnen geheel. Zo waste het water van de Ganges de aan hem vastzittende pijnen geheel weg.

Het water van de Ganges staat bekend om zijn genezende eigenschappen. Het valt niet te loochenen dat de stad Varanasi een enorme spirituele uitstraling bezit. Het is als zoals Yesudian zegt een magneet die je naar je innerlijke centrum brengt. Is het dan een wonder dat miljoenen pelgrims uit heel India en de rest van de wereld naar deze heilige stad komen om een bad in de Ganges te nemen.
Met lieve groeten, Kamala


Allahabad: De Ganges is een groot raadsel voor wetenschappers

Lieve allemaal,

Hier een stukje over de vervuiling van de rivier de Ganges en waarom de wetenschappers er geen raad mee weten:

Yesudian schreef hierover: deze rivier wordt elk jaar daar vele duizenden mensen bezocht en met de Kumbh Mela door vele miljoenen mensen. Het water van de Ganges heeft een merkwaardige eigenschap en dat is het feit dat de Ganges zichzelf reinigt. Deze reiniging van de Ganges daar breken de wetenschappers hun hoofd over.




Als je met eigen ogen kunt vaststellen zie je hoe die duizenden mensen zich er hun rituele bad innemen, terwijl anderen hun kleren en kookgerei erin wassen, dat er honden, koeien en buffels in het water zijn. Er lijken in kunnen drijven, kleine kinderen die overleden zijn met stenen verzwaard op de bodem van de Ganges liggen. Het gevolg is dat het water helemaal bruin kan worden en de pelgrims met een laag slijm kunnen worden omspoeld.

Nu komt het wonderlijke: Neem je echter een glas van dit bruine en bijna ondoorzichtige geworden water uit de rivier, dan zie je tot je grote verbijstering al snel hoe de smerige kleur verdwijnt en de vloeistof in het glas weer volkomen helder wordt.

Zoals al eerder gezegd, de wetenschap heeft hiervoor geen enkele verklaring.  Ik laat het graag aan jullie over wat jullie hierover vinden.


Met vriendelijke groeten, Kamala


vrijdag 17 mei 2013

Allahabad: Waarom wordt de Ganges als een heilige rivier gezien.

Hallo lieve allemaal,

Yesudian is een yogameester uit India die zich in 1987 vestigde in Zwitserland. In die tijd dat dit boek werd uitgebracht kreeg Yesudian de volgende vraag voorgeschoteld: 
 
Waarom wordt de Ganges door hindoes als de heiligste rivier van India beschouwd.
en zijn antwoord was:
 
Komt U maar naar India en blijf er een tijd om te zien hoe de Indiërs leven. Er zal een wereld voor U opengaan, een wereld die u nooit zal leren kennen aan de hand van boeken en lezingen. Hij zei: Ook al is het Indiase volk er fysiek slecht aan toe, het weet kracht te putten uit zijn geloof. Het geloof staat centraal in het leven van een Hindoe; alles wat hij doet, komt voort uit zijn geloof in God.
Zonder overdrijving kan worden gesteld dat de hindoe met God  in zijn gedachten opstaat, dat hij met God eet, werkt, slaapt en sterft. Voor hem is het hele universum niets anders dan God.

De aan alle ten grondslag liggende vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde worden door de hindoes enorm vereerd. Ieder van deze vijf kosmische principes beschouwt hij als een goddelijk wezen en als zodanig aanbidt hij ze ook.
Om die reden zijn ook bepaalde rivieren in hun ogen heilig. Hun oorsprong is me de schitterendste legendes omgeven. Dit geldt in het bijzonder voor de Ganges.





Voor miljoenen Indiërs  is het geen gewone rivier, want een oude legende wil dat ze in de hemel is ontsprongen en zich van daaruit op de aarde heeft gestort, dit om de mensen te voeden en hun zonden weg te wassen. 
 

lieve groeten, Kamala

donderdag 16 mei 2013

Allahabad: Vandaag gaan we op weg naar Allahabad

Allahabad is het eindstation van onze pelgrimsreis

Lieve allemaal,
 
Het laatste stuk van onze reis is aangebroken. Ik heb in de nieuwsbrieven vanuit Varanasi al iets verteld over de rivier de Ganges. Toch is er veel meer over te vertellen. Iedereen die nieuwsgierig is kan veel informatie vinden over deze rivier op het web. Omdat dit een blog is over mijn ervaringen en mijn indrukken zal ik niet al te veel informatie geven, maar toch...........
 
Zonder kennis en achtergrondinformatie is dit blog natuurlijk ook niet interessant om te lezen. Ik zal kiezen om eerst wat nieuwsbrieven te schrijven met wat informatie uit verschillende invalshoeken en daarna zal ik mijn (onze) foto's erbij plaatsen en wat video-opnamen. Ook de video waarop het interview tussen een reporter van de televisiemaatschappij en mijzelf staat zal geplaatst worden.
 
Na afloop zal ik ook nog wat vertellen over het aantal doden welke gevallen zijn op een perron dichtbij ons hotel.
 
Veel lees en kijkplezier toegewenst
kamala


maandag 13 mei 2013

Varanasi: Mijn mooiste ervaring van deze reis was de Puja voor Ma Ganga

lieve allemaal
Na de boottocht op de Ganges had ik het eindelijk voor elkaar......de gids zou zich een uur terugtrekken en ons een heel uur onze eigen gang laten gaan. Wat een opluchting was dat, even geen rug zien van de gids, even niets moeten, gewoon stilstaan wanneer ik dat wilde, kijken naar datgene wat mijn aandacht trok, lopend tussen de mensen en aankomend bij de pujaris (brahmanen die klaar zaten om mensen te helpen met het uitvoeren van een Puja voor Ma Ganga.
Ook ik werd aangesproken door een Pujari die mij naar zich toeriep. Ga zitten zei hij: en hij begon met tilak te werken. Tilak is een soort klei welke gebruikt wordt om tekens op je huid aan te brengen.
Het werd een zeer ingetogen ritueel welke Bhavandeep gefilmd heeft. Op de video staat precies wat de stippen betekende. Wat ik mij ervan kan herinneren dat deze Brahmaan heel zachte handen had, liefdevol en verder dat toen hij mij vroeg of ik zussen of ouders had, neen moest zeggen, ook op zijn vraag of ik een man had moest ik neen zeggen. Even voelde ik een beweging in hem op deze antwoorden. Hij zegende mij met het verzoek aan Ma Ganga voor een goede man en goed karma. De foto's zeggen naar mijn idee genoeg en de video zal verder alles uitleggen. Nu ik weer in Nederland ben, kan ik wel zeggen dat dit voor mij het mooiste moment van de pelgrimsreis naar Allahabad was.

Hier onderstaand de video die laat zien hoe een Puja in Varanasi uitgevoerd wordt. Het nazingen van de mantra's ging niet zo best, kreeg niet de goeie toon te pakken, maar dat deed niets af van de goeie intentie die ik erbij voelde.

Na het beëindigen  dag gingen we op weg naar het laatste onderdeel van deze reis. De Kumbh Mela 2013 in Allahabad. Lieve groeten van mij, Kamala

Yogastudio Laksmi, Stichting voor Gezondheid, Kennisontwikkeling en Spiritualiteit
You tube
facebook
blog: Kamala en haar ervaringen met een yogi
yogastudiolaksmi@hotmail.com