donderdag 14 februari 2013

Nederland: Ben weer terug uit India

Hallo lieve allemaal

Ben weer terug uit India. Een reis van meer dan 30 uur. De vliegtuigreis was goed. We vlogen met de Emiraten. Wat een goede maatschappij is dat.

De laatste tijd niet veel op dit blog kunnen schrijven, gewoon omdat er geen internet was of omdat er geen tijd was om iets met dit blog te doen.
Vanaf morgen ga ik proberen tijd vrij te maken om foto's en wat videobeelden bij de geschreven blogs te plaatsen. Verder heb ik veel te vertellen, hebben we genoeg gezien, maar wat was ik moe. Gisteren heb ik de tijd genomen om mijn lichaam te laten herstellen van al de chaos, stof en drukte die ergens in mijn lijf opgeslagen zat. Vandaag is mijn dochter en de 2 kleinkids geweest en vanavond ga ik mijn huis openzetten voor de mensen die mij me horen vanuit de spirituele familie.



Ook wat contacten uit India die me benaderd hebben via mail een kleine boodschap terug sturen.

Dear Kamala,
Happy Valentines Day,
 
I hope you are very well. I have a lot of western friends but you are special in my life. Come again India.

Thanks & Regards From:-

Mr. Kesarwani
 

 Dus morgen horen jullie hopelijk wat meer van me.
lieve groeten uit Langeweg.....Kamala

yogastudio Laksmi, Stichting voor Gezondheid, Kennisontwikkeling en Spiritualiteit
Facebook
Youtube
blog: Kamala en haar ervaringen met een yogi
yogastudiolaksmi@hotmail.com

zondag 10 februari 2013

Kerala: terugblikken en op weg naar New Delhi 4 februari 2012

Kovalum, laatste dag in Kerala en een advies van de Yogi's om je Westers te blijven kleden

laatste betalingen doen en wachten op de taxi
 
Ik ben vanochtend om kwart voor zeven opgestaan, daarna met Bhavandeep ontbeten en na het ontbijt de laatste spulletjes ingepakt op de kamer. Alles beneden gezet en gewacht op de taxi.
Deze bracht ons na wat navragen naar vliegveld internationaal, maar wat bleek we moesten op het domestic airport zijn. Na 350 roepies betaald te hebben (onnodig geld) aan een taxichauffeur heeft hij ons naar domestic gebracht. 
Bhavandeep kreeg wat moeilijke vragen over zijn ticket. Zijn naam kwam niet overeen met de naam in zijn paspoort. Maar na een kwartiertje over en weer  babbelen is het gelukt, we mochten door, nadat ik 650 roepies (zo’n) 11 euro voor overgewicht moest betalen. Op de heenreis was het geen probleem maar nu wel. Bhavandeep moest 400 roepies betalen, zo’n 6 euro.  Dus al met al 20 euro uitgegeven aan zaken die niet echt nodig zijn. Bij Indigo mag je maar 20 kilo bagage hebben en 7 kilo handbagage. Dus we hadden teveel vracht. Bij India Air mag je 25 kilo vervoeren en bij de Emiraten 30 kilo. Alles wordt dus makkelijker, maar wel veel drukker.

Wachten en nog eens wachten en toen  op het vliegtuig in. We gaan nu weer opstijgen van Mumbai op weg naar New Delhi. Deze vlucht zal korter zijn dan de reis van Trivandrum naar Mumbai. Ik zat naast 2 Indiase vrouwen, erg aardig.  De wisseling van de crew in Mumbai en het controleren van de bagage , het wisselen van de passagiers is op het ogenblik voorbij. Wat een organisatie, maar we zitten weer en we gaan nu opstijgen.

Op deze vlucht zit een Westerse man, ik denk een Duitser. Gekleed in een oranjepak, staartje, groot en dik, belachelijk. Begrijp steeds beter wat de yogi’s en religieuze leiders adviseren. Blijf je westers kleden, het is niet nodig om je anders te kleden. S.B. was daar heel duidelijk in. Er was eens een moment, hij had me uitgenodigd bij hem thuis. Ik kwam binnen en daar zaten SB, Renee en nog iemand. Ik had een lange wijde rok aan en een bordeauxrode twinset. 
This is what I mean, really Rene, this is exactly what I mean. Kamala tell me where do you bought this clothes. Ik was overdonderd door zijn enthousiasme  geen kans krijgens om me in te stellen wat ik zag en aantrof, moest uit het niets vertellen dat ik deze kleren, in ieder geval deze rok op een markt bij een handelaar in Indiase spullen had gekocht.  S.B. was en is altijd heel duidelijk geweest over het feit dat de mannen westerse pakken moesten dragen, wat de vrouwen die sari’s droegen weet ik het eigenlijk niet.  
S.B. liep een tijdje nadat ik er was weg naar de hal. Ik bleef met Renee over in de kamer. Veel later begreep ik dat dit zijn gewoonte was om te kijken hoe iemand reageerde en hoe iemand zich gedroeg. Nu weet ik dat Renee zich echt opstelt als CIO en discipel en eigenlijk zich opstelt als een tweede guru. Hij bepaalt o.a. wat er in de Mission gebeurt en wat er aan informatie aan S.B. wordt doorgegeven. 
Maar voor nu, we zitten in het vliegtuig met die belachelijk aangeklede Duitser waarvan ik denk, wat wil hij uitstralen.

Het is duidelijk een beginneling dus in die zin is het goed en fijn dat hij een leefwijze kiest die met dit soort zaken in aanraking brengt. Maar als hij die kleren draagt om zijn kennis over te dragen denk ik, niet doen, je maakt jezelf belachelijk.

Over anderhalf uur komen we aan in New Delhi, daar zou Mister Mumbai ons opvangen.(Deze Mister Mumbai heeft ons op alle fronten laten zitten (vertel daar in een later blog wat over).

maar de Indiase partner bleek goud te zijn.)( Datum: 15-02-2013 Onderwerp: RE: Kamala, yogastudiolaksmi has recommended you on LinkedIn ,Dear Kamala. Thanks a lot for the recommendation & it is really great to know that you enjoyed your tour to India. I also do hope to meet with you in the near future when you come to India again (& I hope that to be sooner) :-) . Thanks again for showing your gratitude & I wish all the best for your work & life as a whole. Warm Regards Andy)

Ben benieuwd of er geen vergissing wordt gemaakt in International en domestic. We zien wel. Vanaf daar moet ik me een beetje overgeven aan het reisschema van de touroperator en ga ik proberen mezelf volgzaam op te stellen. Of dat gaat lukken weet ik niet, maar ga het wel proberen.


kamala mediterend aan het graf van Inayath Khan in new delhi - india
 
Alleen wat vanavond betreft, moet ik afhaken van het schema van mr. mumbai, we gaan naar de Ursviering van Inayath Khan en daar zal ik waarschijnlijk ook Aslam uit Goa, zijn Duitse vrouw Carmen en zijn Indiase neef en zijn Amerikaanse vrouw Liza ontmoeten. Ben benieuwd hoe Bhavandeep hierop gaat reageren.     

De cirkel is rond wat mijn samenzijn met  Aslam betreft qua geestelijke groei. Zou dit het definitieve einde zijn van het contact tussen hem en mij. Tussen India en mij?? Heeft India mij dat gegeven wat ik nodig had om mezelf steeds beter en beter te leren kennen??

We zullen kijken wat de toekomst brengt.

yogastudiolaksmi, Stichting voor Gezondheid, kennisontwikkeling en Spiritualiteit
youtubekanaal
facebook
blog: kamala en haar ervaringen met een yogi
uitleg spirituele namen
yogastudiolaksmi@hotmail.com

Kerala:Happy Homechildren in Vizhhilam


Laat ik iets vertellen over hoe ik met Pamala en David, oprichtsters van Happy Home children in Vizhhilam, Kerala  in aanraking ben gekomen. 
Ik zat met Bhavandeep op een terras bij Palmshore. Een leuke kleine boulevard zo’n 20 minuten rijden van het beachresort af. 

We zaten lekker cold coffee te drinken, toen een ouder engels stel langs ons terras liep. David zag ons zitten en sprak mij, ons aan. Hij vroeg welk land wij vandaan kwamen. Hij vertelde over zijn school welke hij opgericht had met Pamala. 

Deze man is waanzinnig enthousiast en hij raakte mij. Ik kreeg een foldertje van hem met het verzoek het te lezen. Dit deed ik en aangezien ik al een tijd met de gedachte rondliep om eens zo’n soort project te bezoeken, leek mij dit een uitgelezen kans. 
De vrouw die ik ontmoet had, Danielle uit Zwitserland ging vrijwilligerswerk in Thailand doen in een school voor kinderen, maar haar eerste impuls was om dit in India te doen. De connectie was snel gemaakt. Toeval bestaat niet, dus het was goed, dat deze Danielle een dag eerder met ons was meegegaan naar Palm Shore..
Goed in de avond een mail gestuurd naar deze David of het niet mogelijk was de volgende dag naar de Happy home kinderen op bezoek te gaan, gewoon om eens in te voelen hoe het zou zijn.

Gelijk kreeg ik een mail terug ( Dear Kamala, This is really wonderful. 
However if it is possible can you change the date to Saturday. Tomorrow the children will be at school during the day and have their tuition at Happy Home in the evening from 4.00 til 6.00pm. Then they go home.

On Saturday morning they also have tuition but Pamela Dorothy and I will be having a computer session with the older ones before lunch and after lunch we will be doing painting with another group.
We would love to invite you to lunch with the children, they have traditional Indian Currey but we will be having salad as their food is too hot. You could have either!:)
It is very difficult to tell you how to get to happy Home but we could pick you up from Sea Rock at the end of the beach. Please phone us on  and we can make arrangements.
I have attached the latest News Letter for your information
So much look forward to hearing from you
David and Pamela

We hebben ons die zaterdag naar Palmshore laten brengen en daar in de hal geld gewisseld om een donatie te geven aan deze kinderen. Nu hadden ze dit in het hotel nog nooit gedaan, dus met wat heen en weer gebel kon het geregeld worden dat ik 3000 roepies, zo ongeveer, 40 a 45 euro kon schenken vanuit Stichting Laksmi.
Maar goed iets is beter dan niets. Toen moesten wij afwachten of de afspraak ook echt door zou gaan.  


Om 11.00 uur in de ochtend kwam er een rode auto aan en jawel een overduidelijke blije David zwaaide naar ons. We hadden elkaar gevonden. Pamala een oude dame zat opgerold in de kattenbak van de auto. Een oudere vriendin en sponsor van hun 77 jaar oud zat al in de auto. Met een beetje duwen, porren, te nauw zitten kon de deur dicht. Op naar de school, waar David voor het eerst de computers die hij geschonken had gekregen aan de kinderen zou laten zien en waar 9 kinderen mee mochten gaan werken. Dan zou er geluncht worden, daarna zou er een verfuurtje komen.
Bij de lunch werden we voorgesteld aan de kinderen en werd er gevraagd waar Nederland lag. (kijk onder kerala naar de andere blogs over happy home children)
zie je al de energiebollen die er in de ruimte hangen

Al met al overweldigend en erg leuk de ervaring maar heel vermoeiend. Mijn lichaam kon de energie haast niet aan, zie de foto. ) Overweldigend en zeker om er eens over na te denken wat David aanbood. Hij woont in Yorkshire in Engeland en hij nodigde ons uit om daar naar toe te komen en wat sponsors te ontmoeten. 


Danielle heeft er oren naar en ik ook. Wat verder in het vat zit en wat mij heel leuk lijkt, maar dat geldt ook voor deze Zwitserse vrouw om daar samen een huis te huren voor de tijd van 3 maanden en dan tegen betaling vrienden uit te nodigen. Het klikt tussen deze Danielle en mij erg. Zij heeft altijd bij Swiss Air gewerkt en heeft veel mensenkennis, dus dat is de reden dat wij soms 4 handen op een buik waren, zoals Bhavandeep opmerkte. Dezelfde humor, dezelfde inzichten, dus wie weet komt het er van om samen iets met haar te doen. Zij spreekt Frans, Zwitsers, Engels, ik Nederlands en Engels dus al met al met hulp van David, die ook Malalayam spreekt zijn wij internationaal.
Jullie hier vast nog wel iets verder over

Yogastudio Laksmi, Stichting voor Gezondheid, Kennisontwikkeling en Spiritualiteit
Kamala en haar ervaring met een yogi
youtubekanaal yogastudio
facebook
yogastudiolaksmi@hotmail.com

DONEER.......... VOOR DE NETTEN VAN HET SCHOOLLOKAAL OP GIRO 8921138 TNV. YOGASTUDIOLAKSMI TE LANGEWEG ONDER VERMELDING HAPPYHOME KINDEREN
DIT KOST ONGEVEER 750 EURO VOOR INDIASE MENSEN EEN FORTUIN

Kerala 22 januari 2012 intake ayurvedisch resort


Eerste dag op het resort. (bhavandeeps verhaal)
Om 8.30u opgestaan heb als een blok geslapen. Na het ontbijt moesten we naar de dokter voor een intake. De behandelingen werden gepland en daarna hebben een lekkere kop koffie gemaakt op onze kamer. 
Kamala had een dompelaartje meegenomen, zo konden we water koken en met oploskoffie heerlijk een bakkie zetten (een slimme meid is op de toekomst voorbereid).
Na de koffie gaan lunchen en na de lunch was er een lezing over Ayurveda.  Samen met Kamala daar naartoe gegaan. Het was moeilijk voor mij om alles te volgen, want alles was in het engels en ik kon niet alles verstaan.
 
Na de lezing was het zover de eerste behandeling stond op het programma. Eerst kreeg ik een kruiden drankje te drinken daarna begon de behandeling. Het is met geen pen te omschrijven hoe dat voelt je drijft bijna in de massage olie je wordt van top tot  teen gemasseerd heerlijk.
En dan denk je dat ze klaar zijn. Ik was al ontspannen,  maar dan gaan ze met een straaltje warme olie over je hoofd, en kwam ik in een nog diepere ontspanning. Ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven, maar het was geweldig.
Na de massage kokosmelk gedronken en nog heerlijk na genieten. Dit was al een feest en dan te bedenken dat dit pas de eerste behandeling is er komen er nog 12!!!!!!!!
                                                            sirodhara treatment
  
Je mocht je na 1 uur na de behandeling gaan douchen en daarna zijn we gaan eten. Dit keer met live muziek op z’n Indiaas. Het eten was weer verrukkelijk. Je bent hier op  het resort echt in een stukje paradijs op aarde. Overal waar je kijkt om je heen is het prachtig.

Kerala: laatste consult bij de dokters in Kerala

Nog 2 behandelingen te gaan en dan is het hier afgelopen en gaan we een vliegtocht van 6 uur maken naar New Delhi. De behandelingen zijn geweldig, maar na 5 dagen was mijn conditie alweer goed opgeknapt.

Al dat gefrunnik aan je lichaam, al die olie, melk, maskers, noem maar op, het is ook weer genoeg geweest. 


Bhavandeep blijft er van genieten. Jammer is dat hij nog niet echt inziet dat hij een kapha type is…….Hij blijft teveel eten, te zoet, hij blijft teveel slapen en eigenlijk zou hij meer heet voedsel moeten eten. In plaats van in bed blijven in de ochtend een strandwandeling maken.   Maar ach het is niet anders. 
Vandaag zal het eindgesprek met de dokters plaatsvinden. Zullen ze medicatie voorschrijven. Ik begreep gisteren al dat ze me cholesterol verlagende kruiden willen geven, maar dat zal ik niet aannemen. Weet dat het belangrijk is, maar een mens moet ook de kans krijgen om gewoon eens dood te gaan. Want je kunt je voor alles verzekeren, maar in de praktijk wordt er nooit of weinig uitgekeerd. Alle reisadviezen die artsen of de afgevaardigden geven moeten je beschermen tegen allerlei kwalen, maar ze vergeten wel te vertellen dat je niet onder een kokosboom moet gaan lopen, want als er een kokosnoot op je bol valt, vertel je het niet na, ondanks alle voorzorgsmaatregelen.
Drie jaar geleden is Elvira met ons op reis geweest. Een zeer eigenwijze, niet aardige dame, (sorry, maar het is echt zo).   Allerlei pilletjes, niet goed eten, bij hoge bloeddruk in de zon gaan liggen, flauwvallen etc.  Toch vond zij dat ze goed bezig was. 6 maanden na een 28-daagse reis India had ze een andere lange reis geboekt. Ze is gegaan. De bus waarin zij zat kreeg een aanrijding. Einde verhaal Elvira. Dus alle pillen, voorzorgsmaatregelen zijn beperkt.
Al met al, de dokters hebben 2 dingen voor het oog. Mijn gezondheid en de verkoop van hun medicijnen?????  Toch.
Maar goed. Even iets anders. Wij hebben 2 fantastische dagen achter de rug. Wij zijn naar Palm Shore geweest.        15minuten rijden hiervandaan. Ook een dependance van deze organisatie. De service bestaat uit het feit, dat je gratis vervoer krijgt en daar dezelfde voorwaarden zijn als hier. Dus kan men daar gewoon mee lunchen, zonder extra kosten. Dit soort zaken zijn zo goed geregeld.