dinsdag 23 april 2013

Varanasi: Eerst je trouwakte ondertekenen en dan naar Ma Ganga

In vele families in Varanasi, is het gebruikelijk dat wanneer er een bruid in de familie komt vlak na het afsluiten van het huwelijk, dat ze allereerst naar de Ghats gaan voor het bijwonen van de Ganga-puja. Alleen wanneer de bruid de zegeningen heeft ontvangen van Moeder Ganga Maiyya kan ze de voeten van haar schoonfamilie aanraken. Mijn neefjes vrouw had zeer speciale instructies ontvangen om met haar nieuwe echtgenoot naar de rivier te gaan om de puja bij te wonen. Haar opgedragen taak zorgde voor veel plezier in de familie, omdat ze als familie besloten om met zijn allen een boottocht op de rivier de Ganges te maken en in de boot deel te nemen aan de avondceremonie.

De laatste jaren wordt er elke avond een aarti gehouden voor Gangaji op de Dashashwamedh Ghat. De beste manier om deze aarti te ondergaan is vanuit een boot welke dicht bij de aartiplaats ligt. Tijdens de tocht over het water komt men wat zaken tegen die heel belangrijk zijn voor Varanasi. Bijvoorbeeld Tulsidas schreef hier de Ramcharitmanas. Het oudste gebouw is de Kund in Varanasi en ook de andere kant, want bij de avond is Ram Nagar fort zo prachtig om te zien. Je kunt ook de pontoon brug zien.  Hier is de Ghat welke  is gebouwd door Ahilyabai Holkar de plaats waar de pelgrims elke ochtend hun loopoefeningen doen.  Op de Ghats zie je mensen hun kleren wassen. Verderop zie je een moskee welke gebouwd is door Aurangzeb. En daar ligt de plek waar de lichamen worden gecremeerd. En de beste plek om Varanasi te overzien is van de Malviya brug. Chet Singh Ghat had de speciale interesse van mijn nieuwe aangetrouwde nichtje. Haar echtgenoot mijn neef legde haar alles uit tot in de kleinste details, alsof hijzelf zoals Maharaja Chet Singh op een paard de Ganges insprong om het leger van Warren Hastings te ontvluchten.
De eigenaar van de boot waar ze in vaarde legde aan bij de Ghats van Dashashwamedh. Het was er erg druk en de tempelbellen waren al aan het luiden op alle Ghats. Er waren wel 1000 diya’s (vuurtjes) op het water van de Ganges aan het drijven.
5 Pujaris stonden op speciale jetties en verzorgde de aarti met enorme thaals met vele lichtjes erop. De geluidsbanden op de Ghats gaven de mensen die deze aarti bezochten de mantra Jai Gange Maata en iedereen op de Ghats die deze mantra kenden zongen mee. Mensen klappen mee op het ritme van de drums. De cymbalen weerklonken als een concert in onze harten. Vanuit het niets werd het een spiritueel feest , de machtige rivier barstte uit zijn voegen van klank, kleur, geur en het werd een explosie van gevoel toen het eindslot van de mantra werd gezongen. Bolo Ganga Maiya Ki. Vanuit je buik, maag, hart komt de energie met volle lagen uit je mond en kan je de Goddelijke moeder ervaren. En het gevoel van vrede en veiligheid wordt over je uit gegooid.
Dit verhaal geeft zo mooi het gevoel weer welke ik voelde tijdens deze aarti.
Later zou blijken dat mijn hoogtepunt niet in de Kumbha Mela lag maar hier bij de Ganges. Na de aarti en het naar bed gaan, kwam mijn hoogtepunt, mijn puja aan Ma Ganga. En ja wat een zegening kreeg ik daar.
Veel liefs uit Langeweg.....Kamala