vrijdag 17 mei 2013

Allahabad: Waarom wordt de Ganges als een heilige rivier gezien.

Hallo lieve allemaal,

Yesudian is een yogameester uit India die zich in 1987 vestigde in Zwitserland. In die tijd dat dit boek werd uitgebracht kreeg Yesudian de volgende vraag voorgeschoteld: 
 
Waarom wordt de Ganges door hindoes als de heiligste rivier van India beschouwd.
en zijn antwoord was:
 
Komt U maar naar India en blijf er een tijd om te zien hoe de Indiërs leven. Er zal een wereld voor U opengaan, een wereld die u nooit zal leren kennen aan de hand van boeken en lezingen. Hij zei: Ook al is het Indiase volk er fysiek slecht aan toe, het weet kracht te putten uit zijn geloof. Het geloof staat centraal in het leven van een Hindoe; alles wat hij doet, komt voort uit zijn geloof in God.
Zonder overdrijving kan worden gesteld dat de hindoe met God  in zijn gedachten opstaat, dat hij met God eet, werkt, slaapt en sterft. Voor hem is het hele universum niets anders dan God.

De aan alle ten grondslag liggende vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde worden door de hindoes enorm vereerd. Ieder van deze vijf kosmische principes beschouwt hij als een goddelijk wezen en als zodanig aanbidt hij ze ook.
Om die reden zijn ook bepaalde rivieren in hun ogen heilig. Hun oorsprong is me de schitterendste legendes omgeven. Dit geldt in het bijzonder voor de Ganges.





Voor miljoenen Indiërs  is het geen gewone rivier, want een oude legende wil dat ze in de hemel is ontsprongen en zich van daaruit op de aarde heeft gestort, dit om de mensen te voeden en hun zonden weg te wassen. 
 

lieve groeten, Kamala